Новости

Натпревар по англиски јазик Hippo-competition

Во Гимназијата на 15.03.2014 се одржа натпревар по англиски јазик Hippo-competition, во организација на GLOBAL INPUT LCCI - Италија. Нашето училиште беше домаќин на прелинимарниот круг

Read more
Почетна Наставен план Проектни активности ПРОЕКТНА АКТИВНОСТ СПОРТ И СПОРТСКИ АКТИВНОСТИ ПЛАНИНАРЕЊЕ

Преку оваа проектна активност учениците имаат можност да се запознаат со планинарството како многу широк поим кој ги опфаќа сите човекови дејности директно или индиректно поврзани со сопственото чекорење во планинските предели.

Тоа не е бесцелно лутање по планините и освојуивање на планинските врвови, туку активности кои животот на современиот градски човек му го прават поздрав и поубав.

Одењето во природа и пешачењењто на чист планински воздух претставува активен одмор кој планинарот го исполнува со чувство на задоволство, го обогатува и освежува со нова емоционална

Планинарството за човекот во денешно време е најздрава физичка активност која се одвива во природа.Терминот планинарство е само поширок поим за бројни ак тивности и спортски дисциплини кои потпаѓаат под планинарство, а тоа се :

- спелеологија (наука која се занимава со проучување на подземните карстни форми – пештери)

- горски служби за спасување

- водечка служба (водачи)

- спортска ориентација (дел од планинарството кој опфаќа точно движење во просторот користејќи елементи во просторот, компас, карта)

- скијање

- алпинизам (највисок степен на достигнување во планинарството.Опфаќа движење по стрмни карпести и снежни делови на планините со цел освојување на највисоките врвови во светот.Алпинизмот претставува спој на физичката и ментална моќ на човекот).


Една од најчестите форми на планинарството се реализира и во нашата Гимназија преку излети и посети на лесно пристапни планини од страна на одговорните професори Петре Петрушевски и Зоран Јованов.Тоа најчесто претставува планинарење во поблиската околина, така што на учениците им се овозможува освен теоретски и практично да доживеат движење по маркирани планинарски патеки, ноќевање во планинарски дом и правилно однесување во него,употреба на соодветна исхрана, ориентација според природните појави и фактори со цел кај учениците да всадиме љубов кон планинарењето и природата.

Одговорни професори:

Петре Петрушевски

Зоран Јованов

 
Кој е Online?
Има 7 гости присутни
Банер
Матуранти
Банер
Ученичка заедница
Банер
Екстерно тестирање

Календар
<<  Февруари 2015  >>
 По  Вт  Ср  Че  Пе  Са  Не 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
232425262728 
Распоред на часови
Банер
Слика
1210410262GIMNAZIJA2.jpg

PostHeaderIcon Најнови вести

PostHeaderIcon Популарни

ФЕЈСБУК 'LIKE BOX'