Рецитаторски натпревар

Во рамките на XXVII Државен натпревар по македонски јазик и литература, на 16 мај 2015 година, во просториите на приватната Гимназија „Алгоритам“ – Скопје, се одржа Државниот рецитаторски натпревар.

 slika

На натпреварот земаа учество четири ученици од нашата Гимназија – Сања Мирчева, Сандра Танчева, Стефан Николовски и Константин Атанасов со своите ментори Александра Стојановска и Весна Павлова.На натпреварот беа пријавени вкупно 43 натпреварувачи. Комисијата изврши селекција, така што нашите ученици се пласираа меѓу најдобрите 19 ученика од средните училишта од Република Македонија.

Натпреварот се состоеше од два дела. Во првиот дел учениците се претставија со рецитација по сопствен избор. Во вториот круг сите финалисти ја интерпретираа песната ,,Небиднина’’ од Ацо Шопов.

Иако нашите ученици не се најдоа на листата на првите три места, менторите се задоволни од настапот на учениците, затоа што тие имаа солидна артикулација, правилна употреба на јазичните норми и емоционален израз сообразен со одбраната содржина.

Учениците се здобија со пофалници за учество во рецитаторскиот натпревар.

 

Googlе Translate

Присутни

Денес55
Вчера424
Оваа недела881
Овој месец881
Вкупно575556

Во моментов присутни

3
корисници

Среда, 03 Јуни 2020 02:33
СОУ„Гимназија Кочо Рацин“-Велес гимназија