Размена на ученици, Едремит - Турција

Програмата за семинари и обуки за размена на ученици во рамките на проектот Еразмус+ продолжи во Турција.

Во периодот од 15.5.2016 до 23.5.2016 во Едремит, Турција, професорот Дејан Тошевски и учениците Сања Мирчева, Стефан Даскалов, Левко Левков, Љубен Солев и Цветанка Ацева учествуваа во проектот за размена на млади „Make Your Life More Colorful“ организиран од Erasmus+.

Во проектот беа вклучени 48 студенти и ученици од повеќе земји: Македонија, Бугарија, Италија, Албанија, Чешка, Романија, Украина и Турција.

20160518_115923
20160518_115937
20160520_162459
20160520_163530
DSC_0003
DSC_0008
DSC_0013
DSC_0014
DSC_0022
DSC_0024
DSC_0028
DSC_0031
DSC_0034
DSC_0067
DSC_0073
DSC_0082
DSC_0105
DSC_0115
DSC_0163
DSC_0173
DSC_0178
DSC_0191
DSC_0198
DSC_0215
DSC_0228
DSC_0233
DSC_0258
DSC_0259
DSC_0260
DSC_0268
DSC_0271
DSC_0279
DSC_0281
DSC_0296
DSC_0299
DSC_0300
DSC_0301
DSC_0304
DSC_0308
DSC_0331
DSC_0345
DSC_0359
DSC_0409
DSC_0422
DSC_0423
DSC_0424
DSC_0431
DSC_0445
DSC_0481
DSC_0483
DSC_0497
DSC_0514
DSC_0532
DSC_0541
DSC_0601
DSC_0605
DSC_0620
DSC_0626
DSC_0644
DSC_0646
DSC_0698
DSC_0701
DSC_0703
DSC_0705
DSC_0716
DSC_0723
DSC_0724
DSC_0732
DSC_0746
DSC_0752
DSC_0761
DSC_0777
DSC_0783
DSC_0786
DSC_0789
DSC_0793
DSC_0795
DSC_0800
DSC_0805
DSC_0847
DSC_0850
DSC_0855
DSC_0857
DSC_0862
DSC_0884
DSC_0894
DSC_0895
DSC_0900
DSC_0902
DSC_0920
DSC_0960
DSC_0962
DSC_0964
DSC_0967
DSC_0997
DSC_1006
DSC_1007
DSC_1008
Edremit_004
Edremit_005
Edremit_006
Edremit_007
Edremit_028
Edremit_029
IMAG0591
IMAG0593
IMG_7303
IMG_7317
IMG_7382
IMG_7405
IMG_7544
IMG_7547
001/112 
start stop bwd fwd

 

Главна тема на овој проект беше дебелината кај човекот како глобален проблем. Развојот на новите технологии ги намалува физичките активности кај луѓето што е причина за појава на дебелината како болест. Најчесто се верува дека дебелината е предизвикана од слаб метаболизам, но беше истакнато дека тоа е погрешно. Токму преку овој проект стекнавме сознанија како дебелината се третира во земјите учеснички на овој проект и кој мерки се преземаат за истата да се спречи.

Проектот беше спроведуван преку работилници и интерактивни предавања одржани од неколку предавачи и координатори на проектот, а методот на овој проект е базиран на неформално образование и интеркултурно учење.

Покрај работилниците се организираа и таканаречени интернационални вечери на кои пред учесниците од останатите држави им претставивме дел од македонската култура, фолклор, занаети и македонска кујна.

Им благодариме на организаторите за нивното гостопримство и љубезност што ни покажаа дел од убавините на нивниот град, како и дел од турската култура. Ова беше едно позитивно искуство за сите нас преку кое стекнавме нови пријателства.

Googlе Translate

Присутни

Денес202
Вчера317
Оваа недела824
Овој месец8148
Вкупно1020951

Во моментов присутни

6
корисници

Среда, 29 Март 2023 21:25
СОУ„Гимназија Кочо Рацин“-Велес гимназија