53. Рацинови средби

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

ГИМНАЗИЈАТА ВО СОРАБОТКА СО ОПШТИНА ВЕЛЕС

УЧЕСНИК НА 53. РАЦИНОВИ СРЕДБИ

СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, која со гордост го носи името на својот Патрон, и оваа година се вклучи во одбележувањето на 53. Рацинови средби со следните активности.

Чествувањето започна со положување цвеќе на споменикот на Рацин пред Гимназијата.

Во духот на чествувањето на ликот и делото на Рацин, а во соработка со општина Велес беше распишан литературен и рецитаторски конкурс

На литературниот конкурс пристигнаа околу педесет творби од учениците од средните училишта во Македонија

Учениците пројавија голем интертсе и за рецитаторскиот натпревар на кој се пријавија двесеттина ученици.

{besps}stories/ucebna2015_2016/53_racinovi_sredbi/sliki{/besps}

 

Жири комисијата во состав: Соња Карбева, Цветанка Карамаркова, Магдалена Сарагинова, а во координација на Весна Павлова ги разгледа пристигнатите творби и донесе решение наградите да им ги додели на следните ученици.

Првата награда на литературниот конкурс и припадна на ученичката Елена Костова од СУГС „Никола Карев“ – Скопје.

Втората награда жири комисијата им ја додели на ученичката Рената Пенчова од СОУ Гимназија „Славчо Стојменски“ – Штип и ученикот Столе Каламадевски од СОУ „Никола Карев“ – Струмица.

Третата награда ја понесоа учениците Кристијан Јорданов и Кире Ацевски од СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ – Велес.

Младите рецитатори се претставија пред публиката на пригодна свеченост која се одржа на 10 јуни 2016 година со рецитирање на триесет и првата дописка од „Антологија на болката“. Жири комисијата во состав: Васил Зафирчев, Весна Димитриевска – Бобевски и Зоран Љутков, го проследи нивниот настап и го соопшти своето решение.

Првата награда и ја додели на Рената Пенчова, ученичка од Гимназија „Славчо Стојменски“ – Штип.

Втората награда и припадна на ученичката Ивона Андовска, од СОУ „Гиманзија Кочо Рацин“ – Велес.

Со трета награда ја награди учениката Тијана Цикарска од СОУ „Ацо русковски“ – Берово.

Нашите ученици беа вклучени во уметночкиот перфоманс – Процесија „1000 свеќи за Рацин“ кој започна во Спомен куќата на Рацин, а заврши на Спомен Костурница.

На 13 јуни 2016 година, традиционалната посета на местото на погибијата на поетот и револуционер Рацин, достојно го заокруживме чествувањето на животот и делото на младиот поет и револуционер.

Делегација на професори и ученици секоја година го посетува Лопушник и во пазувите на убавата планина му оддава почит на својот патрон. Оваа година честа да му оддадат должна почит му припадна на Гроздан Вчков, професор по историја од Гимназијата Кочо Рацин и претставници од општина Велес.

Стручен актив по македонски јазик и литература

 

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den