ИНКЛУЗИЈА НАСПРОТИ ИНТЕГРАЦИЈА

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

ИНКЛУЗИЈА НАСПРОТИ ИНТЕГРАЦИЈА

На 22 октомври 2018 година, во просториите на училишната библиотека се одржаа предавања за учениците од прва година на тема : „Инклузија наспроти интеграција во воспитно-образовниот процес“.

{besps}stories/ucebna2018_2019/inkluzija/sliki{/besps}

 

Презентери на предавањето беа учениците од III-4 клас: Лора Ангеловска, Меги Стевковска, Марија Ќимова, Николина Грујова и Флора Реџепи. На предавањето учениците од прва година се запознаа со двата образовни концепти: инклузивниот и интегрираниот и ги увидоа разликите помеѓу двата концепта. Се запознаа со тоа, кои ученици со посебни образовни потреби влегуваат во македонскиот модел на инклузивно образование и на кој начи овие ученици ја следат наставата во редовното образование.

 

На крајот од предавањето се испратија следниве пораки: 

„ИНКЛУЗИЈАТА Е ПРАВО, А НЕ ПРОБЛЕМ!“

„ПРИФАТИ ГИ УЧЕНИЦИТЕ СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ И БИДИ НИВНА ПОДДРШКА!

Училишен дефектолог: Ленче Перчинковска

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den