НАГРАДЕНИ ТВОРБИ НА ЛИТЕРАТУРНИОТ КОНКУРС НА СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ НА ТЕМА: „РАЦИНЕ, ВО СРЦЕ ТЕ НОСИМЕ“

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ НА ЛИТЕРАТУРНИОТ КОНКУРС НА СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ НА ТЕМА: „РАЦИНЕ, ВО СРЦЕ ТЕ НОСИМЕ“

Поттикнати од сознанието дека императив на модерното време е потребата од знаење на повеќе јазици, неколку години наназад, ги мотивираме младите творци да создаваат на некои од странските јазици кои ги изучуваат. Младите поети и прозаисти, инспирирани од ликот и делото на Рацин, оваа година создаваа на темата на литературниот конкурс: „Рацине, во срце те носиме“. И оваа година учениците се потрудиле да создадат успешни творби на англиски, француски, германски и руски јазик. Наградите на учениците им ги додели директорот на Гимназијата, г. Гоце Алексоски.

{besps}stories/ucebna2018_2019/lit_jaz/sliki{/besps}

 

Во категоријата творби на англиски јазик доделени им се награди на следните ученици:

Прва награда за поетска творба – Никола Трендафилов, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Филимена Костова.

Втора награда за поетска творба – Сара Таратакова, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Соња Трајчева.

Третата награда за поетска творба ја поделија: Ајла Лековиќ, ООУ „Рајко Жинзифов“ – Оризари, ментор – Амра Калач и Стефанија Јакимовска, ООУ „Стојан Бурчевски-Буридан“ – Иванковци, ментор – Маринела Пановска.

Прва награда за прозна творба – Сандра Јованова, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Мимоза Костоска.

Втора награда за прозна творба – Јане Желков, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Мимоза Костоска.

 

 

Во категоријата творби на француски јазик од средните училишта, доделени им се награди на следните ученици:

Првата награда за поетска творба ја поделија: Талија Ѓорѓиева, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Билјана Миланова и Тамара Трајановска, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Љубица Темелковска.

Втора награда за поетска творба – Ангела Петрова, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Билјана Миланова.

Трета награда за поетска творба – Николина Грујова, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Билјана Миланова.

 

Во категоријата творби на француски јазик од основните училишта, прва награда и е доделена на Елена Џунова од ООУ „Васил Главинов“, ментор – Менче Ѓуровска.

 

Во категоријата творби на германски јазик од средните училишта, доделени им се награди на следните ученици:

Прва награда за поетска творба – Сара Таратакова, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор – Биљана Цветкова-Величковска.

Втора награда за поетска творба – Сања Трајковска, ССОУ „Јовче Тесличков“, ментор – Филип Миланов.

 

Во категоријата творби на германски јазик од основните училишта, доделена и е трета награда за прозна творба на Марија Масинова од ООУ „Васил Главинов“, ментор – Сарита Стојанова.

 

На руски јазик ни пристигна само една творба од Василиса Петрушевска од ООУ „Петар Поп-Арсов“ од Извор.Ја пофаливме Василиса за нејзиниот ентузијазам да твори на овој јазик. Нејзе и на нејзиниот ментор Панче Ташковски им доделивме благодарници.

 

Програмата ја водеа учениците: Лазар Тодоров и Марија Атанасова.

 

Одговорни професори: Соња Карбева, Цветанка Карамаркова

—————————————————— 

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den