ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈДОБАР ПРОСВЕТЕН РАБОТНИК

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЈДОБАР ПРОСВЕТЕН РАБОТНИК

Професор Филимена Костова, добитник на признанието Најдобар просветен работник

По повод Денот на сесловенските просветители, св.Кирил и Методиј, секоја година се доделува признанието Најдобар просветен работник. Добитници се наставници кои постигнале исклучителни резултати во својата педагошка дејност. Ова признание за добитникот претставува особена чест и обврска и во иднина да го оправда своето реноме.

 

Менаџерскиот тим и наставничкиот колегиум при СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ – Велес се особено горди што значајното признание за Најдобар просветен работник, во категоријата средни училишта,оваа година и беше доделено на нашата колешка, професор Филимена Костова.За нашата колешка Костова тоа е потврда за долгогодишниот успешен ангажман на полето на менторството и работата со учениците кои покажуваат особен интерес за изучување на англискиот јазик и литература,учеството на голем број обуки и семинари и реализацијата на голем број на проекти.Стекнатите знаења таа ги применува во својата воспитно – образовна работа и постигнува исклучително солидни резултати.

 

Филимена Костова е професор по англиски јазик со работно искуство во СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ – Велес од 1991 година. Во текот на нејзината работа во Гимназијата таа има остварено значителни резултати во воспитно-образовната дејност, во дополнителната и додатната настава, како и слободните ученички активности. Зема активно учество во јавната и културната дејност на училиштето и во реализација на:обуки, проекти и едукативни семинари, за кои се здобила со признанија, благодарници и сертификати.

 

Комисијата за доделување на признанието Најдобар просветен работник и ја доделува оваа почесна награда на нашата колешка како заслуга за долгогодишниот ангажман и успешното спроведување на следните активности и проекти:

 

Учество во домашни и интернационални проекти, едукативни семинари:

 

• Преку ЕРАЗМУС-проектот, учество на меѓународна едукативна обука во КИПАР за изработка на проекти од областа на образование и пошироко во 2014 год.; активно учество во стручен превод на меѓународниот проект MATH LABYRINTH изработен од тим на Гимназија Кочо Рацин;

• Соработка со Мировниот Корпус на САД од 1996 година се до денес како обучувач на американските волонтери кои треба да се вклучат во образовниот процес на Македонија и соработка во изведбата на наставните програми на часовите по англиски јазик во сите учебни години;

• Член на Мировното Образование при Првата Детска Амбасада во Светот – Меѓаши, преку реализација и изведба на работилници и обуки како и дисеминација на истите;„Врсничко насилство“,„Мировно образование и Екологија“, „Улогата на просветните работници во справување со кризи“, „Детските права и мировниот активизам“, базичен и напреден тренинг за Мировно Образование,

• ФАЦИЛИТАТОР за Етичко образование -Learning to Live Together (Учиме да живееме заедно) преку – Arigatou International Geneva – Ethics Education -2018 год.

• Судија и оценувач на натпреварувачите во дебатирање на WORLD SCHOLAR’S CUP -Strumica Round;

 

Семинари и обуки во текот на работниот стаж во училиштето :

 

• преку USAID за Креативна Настава и Учење: „Со читање и пишување до критичко мислење“, „Образование за социјална правда“, „Базична обука за меѓуетничка интеграција во образованието“

• Интеграција на ИКТ во наставаната програма; Обука во рамките на ПРОЕКТ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО – ПРОВЕРУВАЊЕ И ОЦЕНУВАЊЕ НА ПОСТИГАЊАТА НА УЧЕНИЦИТЕ;

• British Council – „Талентирани наспрема слаби ученици“, „Мотивирање на учениците“;

• преку ELTAM – Асоцијација на наставници по англиски јазика и книжевност на Р. Македонија – за овозможување и помагање на реализацијата на општински, регионален и републички натпревар по англиски јазик за основни и средни училишта, како ментор на ученици кои учествуваат на општински, регионален и републички натпревари каде имаат освоено меѓу првите три места;

• UCL – „Користење на интерактивни-современи методи и техники во наставата за средно образование“,

• Модус Центар – обука на тема „Менаџмент на криза – Комуникациски вештини, преговарање и работа во тим“,

• Обука за изготвување на посебни програми за инклузирани ученици;

• Обуки преку Црвениот Крст на Р. Македонија за пружање прва помош;

 

Менаџерскиот тим и наставничкиот колегиум при СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ – Велес се гордеат со својата колешка, и честитаат за добиената награда и и посакуваат уште многу лични и професионални успеси во понатамошната кариера.

 

 

 

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den