Втора новинарска работилница

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Во време во кое доминираат информациите и медиумите, зајакнувањето на учениците со новинарските вештини, стана поклучно од кога било. По вторпат во нашето училиште се одржа работилница, за збогатување со знаења за медиумската писменост, во соработка со искусни новинари кои имаат цел да ги опремат учениците со алатките и сознанијата потребни за ефективно да се движат во светот на новинарството.

На наша особена чест, на оваа втора работилница, ни гостуваше новинарката Ана Милевска Ѓеоргиева која подетално го сподели нејзиното лично искуство во оваа фела.Преку интерактивни дискусии и примери од реалниот живот, учениците стекнаа сеопфатно разбирање за етичките одговорности, важноста на точноста и моќта на раскажувањето, својствени за новинарството.Понатаму, работилницата ги истражуваше еволутивниот пејзаж на дигиталното новинарство и улогата на социјалните медиуми во обликувањето на јавниот дискурс. Учениците на овој начин научија како критички да ги оценуваат изворите на интернет, да препознаваат лажни вести од веродостојни информации и одговорно да ги искористат дигиталните платформи за да го засилат својот глас и да споделуваат влијателни приказни.По завршувањето на работилницата, учениците заминаа инспирирани и со уште поголем ентузијазам да го продолжатат своето новинарско патување. Тие изразија благодарност за можноста да учат од искусни професионалци и со нетрпение очекуваат да ги применат своите новооткриени вештини во училишните публикации, иницијативите на заедницата и пошироко.Училишната работилница со новинари, послужи како катализатор за поттикнување на културата на критичко размислување, љубопитност и граѓански ангажман кај учениците. Преку обучување на генерациите, на етички и одговорни новинари, воедно обликуваме и информирани, емпатични и социјално свесни лидери на утрешниот ден.

 

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den