Испитна програма за матура

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

ПОЧИТУВАНИ МАТУРАНТИ,

Испитната програма за матура по предметот Македонски јазик и литература Ви е достапна на ВЕБ-страницата на Бирото за развој на образованието: www.bro.gov.mk

Во прилог следат нереализираните предавања од темата: Современа македонска литература кои можете да ги преземете во PDF-формат:

{besps}stories/ucebna2019_2020/matura_mkj/pdf{/besps}

1. Гане Тодоровски – животен пат и литературна дејност, анализа на песните: „Седум навраќања кон мотивот трепетлика“ и „Нерези“;

2. Матеја Матевски – животен пат и литературна дејност, поезијата на М. Матевски, анализа на пената „Ѕвона“;

3. Анте Поповски – животен пат и литературна дејност, поезијата на А. Поповски, анализа на поемата „Вардар“;

4. Петре М. Андреевски – животен пат и литературна дејност, аналитички коментар на романот „Пиреј“;

5. Коле Чашуле – животен пат и литературна дејност, драмското творештво на К: Чашуле, аналитички коментар на драмата „Црнила“;

6. Томе Арсовски – животен пат и литературна дејност, аналитички коментар на драмата „Парадоксот нa Диоген“;

7. Горан Стефановски – животен пат и литературна дејност, драмите на Г: Стефановски, аналитички коментар на драмата „Диво месо“.

За дополнителни прашања и консултации, обратете се на e-mail: [email protected]

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den