Литературен и ликовен конкурс

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Литературен и ликовен конкурс по повод Денот на училиштето

Традиционално , по повод Денот на училиштето, беа распишани литературен и ликовен конкурс. Оваа година темата за создавање на поетски, прозни и ликовни творби е „Мојот чекор – пат до успехот“. Учениците својата креативност имаа можност да ја искажаа на мајчин јазик и на странските јазици.

На литературниот и ликовниот конкурс пристигнаа голем број на творби кои ни докажаа дека младите генерации умеат своите мисли и идеи да ги преточат во пишани зборови.

Директорот на нашето училиште, м-р Саше Андреевски , ги додели наградите на наградените ученици.

На литературниот конкурс за средните училишта наградени се три поетски и три прозни творби, напишани на мајчин македонски јазик на следниве ученици:

Првата награда во категоријата поетски творби и припадна на Александра Мечкаровска , ученичка од II/2клас при Гимназијата „Кочо Рацин“, ментор проф.Александра Стојановска

Втора награда за Лиле Мечкарова, ученичка од I/3 клас при ССОУ „Димитрија Чуповски“, ментор проф.Верица Николова

Трета награда за Кире Ацевски, ученик од I/3 клас при СОУ„Гимназија Кочо Рацин“, ментор проф.Весна Павлова

{youtube}sA1ntJjnMgo{/youtube}

Прва награда за прозен текст му се додели на Јанче Коцев, ученик од III/3 клас при СОУ„Гимназија Кочо Рацин“, ментор проф.Магдалена Сарагинова

Втора награда за Стефана Мечева, ученичка од II/2 клас при ССОУ „Димитрија Чуповски“, ментор Љубинка Ртоска

Трета награда за Моника Пеичева, ученичка од ССОУ „Јовче Тесличков“, ментор проф.Елизабета Циунова

На литературениот конкурс, учество земаа и деветтоодделенците од основните училишта од градот, така што првата награда и припадна на ученичката: Олгица Ончева, ученичка од ООУ„Кирил и Методиј“ под менторство на наставничката Мирјана Гулевска

{besps}stories/ucebna2015_2016/patronat_nagradi/sliki{/besps}

 

Наградени творби напишани на мајчин албански јазик

Прва награда за Рабије Ајдини, ученичка од II/8 клас при СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, под менторство на проф. Линдита Маликова

Втора награда за Фатмије Алили, ученичка од II/8клас при СОУ „Гиназија Кочо Рацин“, под менторство на проф.Линдита Маликова

Наградени творби напишани на англиски јазик

Прва награда за Тамара Илиева, ученичка од III/6 клас при СОУ„Гимназија Кочо Рацин“, под менторство на проф.Мимоза Костоска

Втора награда за Натали Андовска, ученичка од II/4 клас при СОУ „Гимназија Кочо Рацин, под менторство на проф.Филимена Костова

Две трети награди : едната за Викторија Тумбова , деветтоодделенка од ООУ „Кирил и Методиј“, под менторство на наст.Ирена Андреева , а другата за Меги Стефковска, деветтоодделенка од ООУ„Кирил и Методиј“, под менторство на наст.Павлина Харалампиева

Наградени творби напишани на француски јазик

Прва награда за Тамара Илиева, ученичка од III/6клас при СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, под менторство на проф. Љубица Темелковска

Втора награда за Кристијан Гуновски, ученик од IV/5 клас при СОУ„Гимназија Кочо Рацин“, под менторство на проф.Билјана Миланова

Трета награда за Цветанка Ацева, ученичка од III/6 клас при СОУ „Гимназија Кочо Рацин“

Наградена ученичка од деветтооддееление е Тина Божинова при ООУ „Благој Кирков, под менторство на наставничката Мимоза Тодоровска

Наградени ученици на ликовниот конкурс

  • Александра Митева, ученичка од СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор проф.Трајче Михајлов
  • Александар Андоновски, ученичка од СОУ „Гимназија Кочо Рацин“, ментор проф. Трајче Михајлов
  • Ана Славевска, ученичка од ООУ „Васил Главинов“, под менторство на наст. Снежана Стефановска

Дипломи за менторство им се доделија на:

  • Снежана Стефановска од ООУ „Васил Главинов“
  • Илчо Стојановски од ООУ „Кирил и Методиј“
  • Алмин Беговиќ од ООУ „Рајко Жинзифов“, г.Оризари

Овогодинешното чествувањето на Денот на училиштето го заокруживме и со две музички изведба на нашите талентирани ученици: Стефани Алчева, Иван Милевски, Иле Вишинов и Кире Ацевски

Одговорни професори:

Магдалена Сарагинова

Александра Стојановска

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den