Одбележување на Денот на училиштето

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Одбележување на Денот на училиштето

Одбележувањето на Денот на Средното општинско училиште „Гимназија Кочо Рацин“, и оваа година беше заокружен со пригодна културно – уметничка програма.

{besps}stories/ucebna2015_2016/patronat/sliki{/besps}

 

Уметничкиот дел од прославата беше убава можност да ја промовираме химната на нашето училиште. На текст на Рациновата песна „Копачите“, музика и аранжман изработија професорите по музичка уметност Стојанче Иванов и Ване Казамбасов. Химната промотивно ја исполни хорот на СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ кој настапи и со композицијата „Како Вардар ќе дотече“.

Во духот на традицијата на нашето училиште и ова чествување го збогативме со театарска претстава, која со гордост ја допишуваме на „репертоарот“ на нашите драмски предизвици.Текстот на драмата „Дома“ е од руската авторка Људмила Разумовскаја.Адаптацијата на текстот и режијата се под уметничката палка на нашата долгогодишна соработничка, актерката од Народниот театар „Џинот“, г-ѓа Слободанка Чичевска.Учениците работеа во соработка со наставниците по македонски јазик и литература: Весна Павлова, Цветанка Карамаркова и Соња Карбева

На сцената со предизвикот на актерскиот „занает“ се соочија нашите ученици: Марија Баркова, Сања Мирчевска, Никола Ризовски, Филип Христовски, Кристијан Јорданов, Стефан Николовски, Кире Ацевски, Петар Андреев, Зорица Зикова, Емилија Мурџева.Марија, Панзова како инспициент. Светло и тон мајстор: Антонио Зографски.Техничката обработка е на Дино Јанакиев.

Претставата е сурова, но вистинита приказна, за судбината на група млади луѓе кои во виорот на општествените и социјалните превирања во Русија остануваат без своите родители и без своите домови.Препуштени на суровата и студена безмилосност на улицата тие копнеат по својот дом.

Приказната во „Дома“ е тажна, но таа нека биде повик да се залагаме да создадеме свет во кој сите деца ќе бидат среќни, сити и ќе имаат свој дом.

Публиката ја проследи претставта со големо внимание и беше воодушевена од професионалнаиот пристап кон актерската задача, која младите актери ја исполнија на високо ниво.

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den