Државен натпревар

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Гимназијата „Кочо Рацин“ -домаќин на XXVIII – натпревар по Македонски јазик и литература за средните училишта

Се чувствуваме горди и особено почестени што Гимназијата „Кочо Рацин“ оваа година е домаќи на 28 – миот Државен натпревар по Македонски јазик и литература за средните училишта на 23 април 2016 година.

По тој повод беше подготвена и реализирана уметничка програма на која настапија учениците од нашата Гимназија.

Отворањето на натпреварот започна со обраќање на проф. д–р Лидија Тантуровска, која ги поздрави присутните и им посака успех на натпреварувачите и нивните ментори.

Натпреварувачкото тестирање започна во 12:30 часот и траеше 90 минути. Се натпреваруваа вкупно 23 ученика на мајчин, македонски јазик и 3 ученика на немајчин јазик.

{besps}stories/ucebna2015_2016/drzaven_natprevar_makedonski/sliki{/besps}

 

На натпреварот беа постигнати следниве резултати:

  • Првото место му припадна на ученикот Трајчо Трајков, трета година при СОУ „Јане Сандански“- Струмица, под менторство на проф. Јулијана Ковачевска.
  • Второто место и припадна на Софија Ставреска, трета година при ПСУ „Јахја Кемал“- Струга, под менторство на проф. Никола Кукунеш.
  • Третото место го освои ученичката Марија Маринкова, трета година при „СУГС „Раде Јовчевски-Корчагин, под менторство на проф. Роска Јовановиќ.

Упатуваме честитки до сите ученици и ментори, учесници на натпреварот, а посебно до учениците кои ги освоија првите три места.

Стручен актив по македонски јазик и литература

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не: