Наноматеријали

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Натпревари „Наноматеријали – материјали на иднината“

Наноматеријалите и нанотехнологијата се научни области на кои во последниве децении им се посветува големо внимание. Научните работници се посветиле на нивното проучување и усовршување сметајќи дека тие се материјали кои ќе ја подобрат и усовршат нашата иднина во многу области. На овој предизвик се одважија и младите физичари и хемичари од нашето училиште, кои неколку години наназад учествуваат на натпреварите за наноматеријали. Регионалниот натпревар се одржа на Технолошко – Металуршкиот факултет во Скопје.Покровител на натпреварите е Министерството за образование и наука на Република Македонија.

{besps}stories/ucebna2014_2015/natprevari/nanomaterijali/sliki{/besps}

 

Натпреварувачите учествуваа во двојки. Од нашето училиште учество земаа следните ученици кои работеа под менторство на своите професори:

 

Катерина Темелкова и Љубчо Јованов – трета година, прво место

Александра Настова и Валентина Николиќ – втора година

Вероника Бениќ и Даниел Андоновски – втора година

Ментор – професор Надица Теова;

 

Анреј Кодовски и Олга Миљковиќ– втора година

Цветанка Ацева и Саше Петров – втора година

Ментор – професор Петранка Стојановска;

 

Марин Наумовски и Тања Илиевска– втора година

Ментор – професор Ангелина Додов;

 

Стефан Каракачанов и Благица Топалова -трета година

Ментор – професор Драгана Тевчева;

 

Наталија Стојанова и Марија Мијакова

Ментор – професор Марјан Стојанов.

Натпреварувачката двојка Катерина Темелковска и Љубчо Јованов, која работеше под менторство на професорката Надица Теова, на Регионалниот натпревар го освои првото место, а со тоа и со право за учество на Државниот натпревар кој ќе се одржи на 8 мај 2015 година на Технолошкиот факултет во Скопје. Дополнителен стимул за победниците е и наградата од 6000 денари. На натпреварувачите им честитаме на успехот и од се срце им посакуваме добар пласман на Државниот натпревар.

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den