Регионални натпревари Музичка Уметност

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Регионални натпревари Музичка Уметност

На 23 Април 2019 година во просториите на ООУ Блаже Конески во Велес се одржаа Регионалните натпревари од областа на музичките активности во категорија на Хорови , Оркестри и Вокално-Инструментални состави и солисти во кој учествуваа и учениците од нашето училиште.

СОУ Гимназија Кочо Рацин Велес се претстави со Вокално-Инструментален состав од пет членови , квинтет составен од четири вокални интерпретатори и инструментален корепетитор:

Сопрани: Катерина Николова, Пале Зврцинова.

Алти: Елена Христовска и Ева Димитриева.

Пијано корепетитор: Љупче Зафиров.

{besps}stories/ucebna2018_2019/Muz_umetnost/1{/besps}

 

На репертоарот на натправарот нашите ученици изведоа две композиции, во двоглас “ Ленка “ на текст К.С.Рацин, музика на В.Хаџиманов, преработил А.Зафиров;во тригласен став , ариа “ Аве Марија “ од Георг Фридрих Хендел.

Во двете композиции корепетитор со пијано придружба пратеше Љупче Зафиров а со целиот вокално-инструментален состав диригираше Атанас Зафиров , проф.по музичка уметност. Според стручната жири комисија нашите ученици како вокално-инструментален состав постигнаа Прво место со вкупно (98 бодови) и се квалификуваа на понатамошните државни натпревари.

Одговорeн професор: Атанас Зафиров

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den