Тренинг курс

naslovna
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

ТРЕНИНГ КУРС

РАЗМЕНА НА УЧЕНИЦИ АНКАРА, ТУРЦИЈА

Во периодот од 19.3.2016 – 26.3.2016 година во Анкара, Турција , ученичките Сандра Ташковска и Ангела Спасевска од IV година при СОУ„Гимназија Кочо Рацин“ Велес, заедно со професорката Елисавета Миткова Жабев земаа учество во Европскиот проект “Mixed-ability Training Course for Inclusion of Young People with Disabilities”, организиран од страна на Erazmus + во соработка со Engelsiz Toplum Ve Gençlik Derneği.

{besps}stories/ucebna2015_2016/ankara_eli_mart/sliki{/besps}

 

Во проектот беа вклучени 29 студенти и ученици од повеќе земји: Македонија, Бугарија, Грција, Италија, Полска, Португалија, Романија и Турција.

Се здобивме со нови знаење, вештини и искуства и стекнавме свој став за одредени теми. Целта на самиот проект беше вклучување на младите луѓе со без и попречености (слепи, глувонеми лица и лица со ментална попреченост) во најразлични активности и игри.

Целна група беа млади луѓе кои се заинтересирани и мотивирани да работат на проблемите на лицата со попречености. Во проектот беа вклучени врсници со и без попреченост кои имаат заедничко искуство и го споделуваат своето знаење.

Проектот беше спроведуван преку работилници и интерактивни предавања одржани од неколку предавачи и координатори на проектот, преку посета на дневни центри, а методот на овој тренинг курс е базиран на неформално образование.

Покрај главната цел на овој проект, се оствари и интеркултурна интеракција, преку која се запознавме со многу европски култури, земји и традиции. Исто така детално се запознавме и со дел од азиската култура и традиција преку градската прошетка низ Анкара.

Оставете коментар :

Мисија и Визија

Атрактивно, отворено, престижно училиште, предводник на современите образовни процеси, училиште кое на креативен начин ги поврзува стремежите на младите со науката, културата и спортот

Слични објави

Следете не:

Otvoren_den